Κυριακή 15 Απριλίου 2012

ΤΟ ΠΑΙΔΙ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ


Σε μια μακριά σειρά τευχών, που άγγιξε τα 800 συνολικά, είναι παράξενα λίγες οι μόλις 17 φορές, όπου ο τίτλος του περιοδικού αναφερόταν στο Παιδί-Φάντασμα! Και από αυτές μόνον στις 10 αναφερόταν άμεσα: Παιδί-Φάντασμα. Εμφανίζεται, μάλιστα, πρώτη φορά στο τεύχος 63, δηλαδή δεκατέσσερις ολόκληρους μήνες μετά το πρώτο τεύχος και μάλιστα με την ατιμωτική αναφορά της προδοσίας! Στις δε τελευταίες άμεσες τρεις αναφορές ο προσδιορισμός “Παιδί” έχει παραληφθεί ως ευκόλως εννοούμενος.
Ίσως αυτή η στατιστική επισήμανση να μην είχε καθόλου σημασία, αλλά αποκτά ένα ιδιαίτερο βάρος, που έχει να κάνει με τον ρόλο που παίζει ο τίτλος στους στρατηγικούς σχεδιασμούς για τις πωλήσεις. Και είναι γεγονός ότι ο Σπίθας έχει πολλούς περισσότερους τίτλους με αναφορά στο όνομα του, στην πλειονότητά τους χιουμοριστικούς, καθώς και πολλά περισσότερα εξώφυλλα αφιερωμένα σε αυτόν, από όσα φιγουράρει σε πρώτο πλάνο το Παιδί-Φάντασμα σε σημείο που κάποιος δεν γνωρίζει το κείμενο να μένει με την εντύπωση ότι κύριος πρωταγωνιστής του αναγνώσματος “Μικρός Ήρως” είναι ο Σπίθας!
Εν πάση περιπτώσει δεν είναι δυνατόν να ανιχνευτούν οι προθέσεις του συγγραφέα Στέλιου Ανεμοδουρά σχετικά με την τιτλογραφία των τευχών του περιοδικού στα όσα αφορούν για το σκόπιμο ή το τυχαίο του… κατάφορου παραγκωνισμού του Παιδιού-Φάντασμα από τους τίτλους των τευχών. Όπως και να έχει, στην ουσία, κανένας δεν αγνοεί ότι ο “Μικρός Ήρως” είναι περισσότερο η δράση του Παιδιού-Φάντασμα και δευτερευόντως όλων των άλλων, έστω κι αν ακόμα, όταν αυτό δεν αναφέρεται στον τίτλο κάποιου τεύχους.

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

001. Ελεύθερος Σκλάβος
002. Ιπτάμενος εκδικητής
007. Σταυροφόρος της Ελευθερίας
023. Το Ελληνόπουλο νικά
063. Το Παιδί-Φάντασμα προδίδει
067. “Παιδί-Φάντασμα. SOS!”
073. Ο θάνατος του Παιδιού-Φάντασμα
077. Το Παιδί-Φάντασμα επιστρέφει
100. Το Παιδί -Φάντασμα τιμωρεί
197. Ο Ελευθερωτής
199. Το Παιδί-Φάντασμα δεν απαντά
223. Ο Τιμωρός
297. Το Παιδί-Φάντασμα ανταποδίδει
370. Ο Πράκτωρ-Ελλάς υποκύπτει
560. (Παιδί) Φάντασμα εναντίον Βελζεβούλ
580. “Χ” εναντίον (Παιδιού) Φάντασμα
642. Πράκτωρ 005 εναντίον (Παιδιού) Φάντασμα

Τα εξώφυλλα και τα κείμενα τεκμηρίωσης για το κάθε τεύχος είναι σκαναρισμένα από το “Λεξικό του Μικρού Ήρωα” από τον τόμο “Από το τεύχος 1 έως το τεύχος 798”, όπου παρατίθενται οι ταυτότητες τεκμηρίωσης όλων των τευχών με την αριθμητική σειρά έκδοσής τους.

















1 σχόλιο:

  1. Πολυ εντυπωσιακή και εμπεριστατωμένη εντρύφηση της Ιστορίας του Μ.'Ηρωα,γεμάτη από νοσταλγία και αγάπη γι'αυτό το περιοδικό-Θρύλος,δεν ξεχνιέται ποτέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή