Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Μια σπουδή της Ιστορίας


Μια ασυνήθιστη προσέγγιση στο ανάγνωσμα του Μικρού Ήρωα ακολουθεί πιο κάτω.
Με αξιώσεις σημειολόγου ο ποιητής Ηλίας Λάγιος (5/7/1958-5/10/2005) σκιαγραφεί
τους βασικούς ήρωες του αναγνώσματος και τις συνθήκες στο χωροχρονικό ιστορικό πλαίσιο της εποχής που δημοσιεύονταν τα τεύχη του περιοδικού.


Καταξιωμένος ποιητής και δοκιμιογράφος ο Ηλίας Λάγιος με τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει το παιδικό αυτό λαϊκό ανάγνωσμα, αναιρεί τον απαξιωτικό ορισμό της “Παραλογοτεχνίας” στην κατάταξή του ως λογοτεχνικό προϊόν.
Ο Λάγιος παρότι -λόγω ηλικίας- δεν βίωσε την εποχή του Μικρού Ήρωα- διεισδύει με ακρίβεια αυτόπτη μάρτυρα στις ιστορικές παραμέτρους της εκδοτικής του πορείας, χάρη στην πολυεπίπεδη πλατειά κουλτούρα του σε θέματα τόσο της ελληνικής, όσο και της παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας.
Μαζί με τα έργα αυτής της κλασικής λογοτεχνίας, ο Λάγιος μελέτησε σε ισότιμο βάθος και αυτά τα φτηνά φυλλάδια. Στάθηκε στον “Μικρό Ήρωα”, στο εμβληματικό παιδικό περιοδικό ολόκληρης της πρώτης μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής γενιάς παιδιών. Ήταν αυτός που στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με μια συνέντευξη για το λογοτεχνικό περιοδικό “Ωλήν”, που πήρε από τον συγγραφέα του αναγνώσματος, αποκάλυψε επίσημα ότι πίσω από το ψευδώνυμο “Θάνος Αστρίτης” κρυβόταν ο δημοσιογράφος, συγγραφέας-μεταφραστής και εκδότης του περιοδικού Στέλιος Ανεμοδουράς. Παράλληλα, πρωτοστάτησε στην προσπάθεια εκδοτικής αναβίωσης του Μικρού Ήρωα, απόπειρα που έγινε απόν Ανεμοδουρά το 1985 με την επανέκδοση όλου του αναγνώσματος σε 100 τομίδια των οκτώ παλαιών τευχών το καθένα. Ένα ποιητικό σκετσάκι του με τους τρεις βασικούς ήρωες του αναγνώσματος ανέβηκε το 1986 στον Τεχνοχώρο στο Γκάζι, ενώ συμμετείχε και στην συγγραφική ομάδα που έγραψε το πρώτο από τα δύο εκτός σειράς τεύχη (έκδοση της πολιτικής επιθεώρησης “Αντί”), που θεωρητικά στρογγύλευαν στα 800 τον αριθμό των εκδοθέντων τευχών του “Μικρού Ήρωα”.
Ο Ηλίας Λάγιος ολοκλήρωσε την προσφορά του στην επανεκτίμηση του αναγνώσματος το 2001 με το δοκίμιό του “O Μικρός Ήρως” στη σειρά “Ήρωες του 21ου αιώνα” από τις εκδόσεις “Κατάρτι”. Στο ίδιο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται και έξι περιπέτειες του Παιδιού-Φάντασμα επιλεγμένες από τον συγγραφέα του δοκιμίου, μάλλον με κριτήριο κάποιες δικές του προτιμήσεις και όχι για κάποιο λόγο που θα τεκμηρίωναν περισσότερο τις θέσεις του.
Σε αποσπάσματα του δοκιμίου θα χρειαστεί να επανέλθουμε, αλλά εδώ θα κλείσουμε την εισαγωγή με τη φράση-κατακλείδα από το κείμενο που ακολουθεί και που κατά τη γνώμη μου ουσιώνεται η προσφορά του περιοδικού αυτού στους μικρούς του αναγνώστες πέρα την τέρψη που προσέφερε η μυθοπλασία του.
«Και, τότε, εννοήσαμε πως όλα αυτά τα χρόνια, διαβάζοντας με απόλαυση ένα παιδικό περιοδικό, θητεύσαμε στην σπουδή της Ιστορίας.»
Τον Ηλία Λάγιο είχα την τύχη να τον έχω γνωρίσει προσωπικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου