Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Όλα για το Παιδί-Φάντασμα (4ο μέρος)


Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΘΑΛΑΣΣΗ

Συνεχίζουμε με το τέταρτο μέρος του αναλυτικού και λεπτομερούς βιογραφικού αφιερώματος στο θρυλικό Παιδί-Φάντασμα, τον Γιώργο Θαλάσση, με στοιχεία, όπως αυτά τεκμηριώθηκαν στο λήμμα "Παιδί-Φάντασμα" από το "Λεξικό του Μικρού Ήρωα" στον τόμο "Από το Α έως το Ω".

Ο μικρός στην ηλικία Γιώργος Θαλάσσης είχε καταφέρει με τη δράση του να αποσπάσει θετικά -κατά κύριο λόγο- σχόλια από τους ηγέτες της παγκόσμιας σύγκρουσης, ακόμα και από αυτούς του αντίπαλου στρατοπέδου. Κάποιοι από αυτούς είχαν την ευκαιρία να του εκφράσουν τη γνώμη τους και σε τετ-α-τετ.
Στο λήμμα “Παιδί-Φάντασμα” στο “Λεξικό του Μικρού Ήρωα” παρατίθεται αναλυτική σταχυολόγηση των δηλώσεών τους και τα αναδημοσιεύουμε.
Η σειρά παράθεσής τους είναι… τευχολογική από την πρώτη αναφορά του δηλώσαντος.

Ο Αδόλφος Χίτλερ έχει αιχμάλωτο μπροστά του τον Μικρό Ήρωα και αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι τον έχει νικήσει κατά κράτος. Για αυτό του λέει αργά και με πνιγμένη φωνή: «Με νίκησες, Ελληνόπουλο! Κατάστρεψες τα κανόνια μου και ματαίωσες τα σχέδιά μου! Με μια κίνησή σου έσωσες την Αγγλία και τους Συμμάχους της!.. Τι παιδί είσαι, εσύ; Είσαι άνθρωπος ή πραγματικό φάντασμα, όπως σε ονομάζουν; Ένα φάντασμα για το οποίο δεν υπάρχουν εμπόδια; Σε θαυμάζω, Παιδί-Φάντασμα! Αν η Γερμανία είχε δέκα παιδιά σαν και σένα, θα είχε κιόλας υποτάξει όλον τον κόσμο!..» (τεύχος 22, Το Κλουβί του Πάνθηρα).
Μια παρένθεση ιστορικής επισήμανσης: Ο Ανεμοδουράς σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιεί κάποιο ιστορικό γεγονός για να βάλει το Παιδί-Φάντασμα στον πυρήνα της δράσης του. Κι εδώ πρόκειται, για το λεγόμενο μυστικό όπλο του Χίτλερ, τους βαλλιστικούς πυραύλους V-1 και V-2 με τους οποίους ο Χίτλερ σχεδίαζε να ισοπεδώσει το Λονδίνο, όταν άρχισε να τους εκτοξεύει από το κατεχόμενο έδαφος της Ολλανδίας. Κλείνει η παρένθεση.
Σε άλλο σημείο του αναγνώσματος πραγματοποιείται τηλεφωνική συνδιάλεξη του Χίτλερ με τον Γιώργο Θαλάσση. Αρχικά ο Φύρερ ωρύεται, όταν ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής της Αθήνας του ζητάει να μιλήσει τηλεφωνικά με το Παιδί-Φάντασμα.
«Εγώ να μιλήσω με αυτόν τον αλήτη, που έχει κάνει τόσες καταστροφές στον γερμανικό στρατό;» Αλλά μετά το τέλος της συνδιάλεξης ο συγγραφέας του αναγνώσματος σχολιάζει: «Όσο απάνθρωπος κι αν είναι ο αιμοβόρος Χίτλερ δεν μπορεί να μην συγκινηθεί μπροστά στην υπέροχη ανδρεία του ατρόμητου και ηρωικού αυτού
παιδιού. -Παιδί Φάντασμα, του λέει, λυπάμαι που είσαι εχθρός μου! Και διακόπτει τη συνδιάλεξη…» (τεύχος 109, σελ. 20 “Ο Διπλοπρόσωπος”).
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γουίνστον Τσώρτσιλ, ενώ του απονέμει τον βαθμό του λοχαγού του βρετανικού στρατού, του πλέκει ταυτόχρονα και το εγκώμιο: «…Είσαι ένα παιδί, ένα κανονικό παιδί που όμως οι ικανότητές του ξεπερνούν τις ικανότητες ακόμα και του πιο τολμηρού, του πιο δυνατού και του ποιο ικανού άντρα! Τίποτα, λοιπόν, δεν είναι αδύνατο για σένα, Παιδί-Φάντασμα;» (τεύχος 24, “Κυνηγητό στις Κατακόμβες”). Σε άλλη συνάντησή τους ο “πατέρας της Νίκης” αναγνωρίζοντας το δίκιο των υποψιών του Παιδιού-Φάντασμα, του ζήτησε συγνώμη, επειδή τον είχε ειρωνευτεί, όταν ο Γιώργος του είπε ότι ο γραμματέας του είναι προδότης, ή για την ακρίβεια ο Γερμανός πράκτορας “Κύριος Χ” μεταμφιεσμένος με τα χαρακτηριστικά του πρωθυπουργικού γραμματέα (τεύχος 577, “O Κύριος X”).
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντελεάνο Ρούζβελτ (δεν αναφέρεται ονομαστικά) μετά από την επιτυχία του Γιώργου να εξαρθρώσει την τρομερή φιλοναζιστική οργάνωση “Οι Μασκοφόροι του Χίτλερ”, που δρούσε στις ΗΠΑ, τον κάλεσε στον Λευκό Οίκο και του έπλεξε το εγκώμιο, καθώς επίσης έπλεξε ένα ανάλογο εγκώμιο τόσο του Σπίθα, όσο και της Κατερίνας για το κατόρθωμά τους. «Δεν υπάρχει παράσημο που να μην τους το έχω απονείμει (σημ: δηλαδή αυτό θα είχε γίνει μερικές φορές στο παρελθόν, αλλά δεν είχε εξιστορηθεί σε κανένα προηγούμενο τεύχος) για την ηρωική τους δράση στην Ελλάδα και στη Μέση Ανατολή. Απόψε θα περιοριστώ να τους φιλήσω σαν παιδιά μου, γιατί τους αγαπώ σαν πραγματικά παιδιά μου!..» (τεύχος 45, σελ. 30 Οι Μασκοφόροι του Χίτλερ).
Σε μια επόμενη επιτυχή έκβαση αποστολής του Παιδιού-Φάντασμα στις ΗΠΑ δεν διατυπώθηκαν φιλοφρονήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά νιώθοντας υποχρεωμένος να ανταποδώσει, σαν τον καλό μάγο ή το πνεύμα του λυχναριού, περιορίστηκε απλώς να ρωτήσει το Παιδί-Φάντασμα: «Τι μπορώ να κάνω για σένα και την πατρίδα σου; Ζήτησέ μου ό,τι θέλεις!» (τεύχος 134, “Το Αόρατο πλοίο”).
Ο σάχης της Περσίας (σημ: εν προκειμένω ο Ρεζά Παχλεβί εκείνη την εποχή) εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Παιδί-Φάντασμα για τη διάσωση των συμμαχικών ηγετών και την περιφρούρηση της Διάσκεψης της Τεχεράνης (σημ: ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα του Ιράν μεταξύ 28 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 1943 με την κωδική ονομασία “Eureka”), γιατί στην περίπτωση που θα είχε επιτύχει η γερμανική απόπειρα δολοφονίας τους, οι Σύμμαχοι θα τον κατηγορούσαν για συνεργασία του με τον Άξονα (τεύχος 424, “Ο Μικρός προδότης”).
Ο πρόεδρος του Μεξικού συνεχάρη τον Γιώργο και τον ευχαρίστησε εκ μέρους του μεξικανικού λαού, επειδή εξόντωσε τον “Βακουέρο” (σωστή προφορά: Βακέρο = Αγελαδάρης), ο οποίος με τη δράση του είχε φέρει σε δύσκολη θέση τις σχέσεις του τότε ακόμα ουδέτερου Μεξικού με τους εμπολέμους (τεύχος 449, “Βακουέρο και Σπίθας”). Επανέλαβε τις ευχαριστίες του στο Παιδί
-Φάντασμα και στη δεύτερη συνάντησή τους, επειδή συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή σύγκρουσης του Μεξικού με τις ΗΠΑ (τεύχος 534, “O Σπίθας ξανακάνει θαύματα”).
Αγέρωχο το Παιδί-Φάντασμα, δέσμιο μπροστά στον “καουδίγιο” (τίτλος του Ισπανού δικτάτορα Φράνκο αντίστοιχος του “φύρερ” και του “ντούτσε”), τον ηγέτη της Ισπανίας Φράνκο, ακούει από τον ίδιο τη θανατική του καταδίκη, επειδή συνελήφθη να δρα ως πράκτορας των Συμμάχων στο έδαφος της ουδέτερης -πλην όμως φιλογερμανικής- Ισπανίας και ο Φράνκο εκδηλώνει τον θαυμασμό του για το υπερήφανο πνεύμα και την περιφρόνηση του παιδιού μπροστά στον επικείμενο θάνατο (τεύχος 456, “Σπίθας εναντίον Ελ Τόρο”).
Ο στρατηγός Ντε Γκωλλ επικαλείται τις θαυμαστές ικανότητες του Γιώργου Θαλάσση και του ζητάει να βοηθήσει τη γαλλική Αντίσταση να εξοντώσει τον Γερμανό πράκτορα Καπετάν-Δυναμό (τεύχος 518, “Ο Κυκλών επιστρέφει”).
Άπειρες είναι εξάλλου οι φορές από τα πρώτα τεύχη έως και το τελευταίο, όπου του πλέκει το εγκώμιο και ο στρατηγός Αλεξάντερ (ο γνωστός Χ-1 του αναγνώσματος), όπως επίσης και οι αντίπαλοι στρατηγοί στο Μέτωπο της Βόρειας Αφρικής Μοντγκόμερυ και Ρόμμελ, ο φον Κανάρις, ο Χίμλερ, ενώ ο Γκαίρινγκ, ο οποίος αντίθετα τον… έβρισε, όταν μια φορά τον απήγαγε!

Παρασημοφορήσεις και αξιώματα:

Τον βαθμό του πλωτάρχη του ιταλικού Ναυτικού τον απένειμε
στον εαυτό του μόνος του. Πολλές φορές προκειμένου να φέ-
ρει σε πέρας μιαν αποστολή του, είχε απονείμει στον εαυτό του
διάφορους βαθμούς αξιωματικού των στρατευμάτων του Άξο-
να. Για λίγες μέρες είχε χρηματίσει και... βασιλέας της Αγγλίας!

Οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί του είχαν απονείμει όλα τα ανώτατα στρατιωτικά παράσημα που διέθεταν! Ο Τσώρτσιλ, εν ονόματι του βασιλέα του Ηνωμένου Βασιλείου του είχε απονείμει τον τίτλο του σερ (το ίδιο και στον Σπίθα), καθώς και κατ’ εξαίρεση το Παράσημο της Περικνημίδας, που απονέμεται μόνο σε Βρετανούς πολίτες και μόνο όταν έχει εκλείψει ένας άλλος κάτοχός του. Στο βρετανικό πολεμικό Ναυτικό είχε τον βαθμό του αρχιπλοιάρχου και στον βρετανικό Στρατό Ξηράς τον βαθμό του συνταγματάρχη. Αργότερα προήχθη στον βαθμό του υποστράτηγου! Μια ακόμα παρασημοφόρησή του έγινε από τον Αμερικανό πρόεδρο, όταν απάλλαξε τις ΗΠΑ και τον Ελεύθερο Κόσμο από έναν επικίνδυνο Γερμανό σαμποτέρ και κατάσκοπο, τον Φρανκενστάιν (τεύχος 100, “Το Παιδί-Φάντασμα τιμωρεί”) μολονότι σε προηγούμενη απόδοση τιμών -βλέπε πιο πάνω- είχε επισημάνει ότι δεν υπάρχει παράσημο που να μην του το έχει απονείμει!.

Στην επόμενη ανάρτηση κι άλλα στοιχεία μέσα από τις σελίδες του “Μικρού Ήρωα”, που σκιαγραφούν λεπτομερώς το Παιδί-Φάντασμα και τη δράση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου